Няня викриває: інсайдерська правда від Карини Койнаш

Скільки заробляють няні в Україні? Як їх перевіряють роботодавці? Чи правда, що чоловіки можуть переслідувати нянь або це скоріше чутки? Про це та багато іншого розповість Карина Койнаш.

Сучасним батькам часто потрібен помічник, який буде доглядати за їхньою дитиною. Крім бабусь і дідусів, на цю роль готові взяти на себе приватні няні. Ця професія стає все більш затребуваною в Україні, тому існують різні курси або школи для нянь і домашнього персоналу, з'являється все більше спеціалізованих агентств і сайтів з підбору персоналу. Карина Койнаш, няня з 5-річним стажем, розповідає про плюси і мінуси, рівень заробітку і підводні камені професії.

Як стати нянею?

Не обов'язково спеціально вчитися на цю професію, хоча педагогічне, психологічну або медичну освіту може стати додатковою перевагою при працевлаштуванні. Іноді простіше влаштуватися нянею співробітникам дитячих садків або шкіл, хоча це і не обов'язково: для деяких батьків така кар'єра швидше мінус, ніж плюс. Також можна піти на спеціальні курси, де навчають основам професії. 

В цілому ринок ділиться на дві частини - молоді люди (дівчата без освіти) і жінки старшого віку (які виховали своїх дітей або навіть онуків). Здається, що у останніх є досвід, але з іншого боку, він може тільки заважати, адже уявлення про виховання змінюються, і людині в похилому віці складно відмовитися від своїх переконань і підвалин. Крім того, молоді дівчата, у яких є молодші сестри або брати, також мають певний досвід догляду за дітьми.

«Зараз трохи простіше знайти роботу через спеціалізовані агентства нянь, - каже Карина Койнаш. - Вони виступають посередниками, тобто шукають клієнтів і пропонують кандидатів (анкети) для своїх співробітників. Саме через аналогічну агенцію «Няня Сервіс» я знайшла свою першу роботу, коли навчалася в Ірпінському економічному коледжі у 2018 році. Мені потрібен був підробіток, залишив заявку на сайті, зі мною зв'язалися, навіть провели брифінг і незабаром знайшли мені сім'ю в Ірпені, де я була нянею близько 10 місяців.

Які обов'язки няні?

В Україні поняття няні і гувернантки практично ідентичні. По суті, няня - це домашній персонал, який працює, тобто доглядає за зовсім маленькими дітьми, а гувернантка зі школярами, допомагаючи з уроками , додатково вивчаючи з ними іноземну мову або інші навчальні дисципліни. Для дітей старшого віку в Україні зазвичай наймають репетитора, тому термін гувернантка (гувернантка) майже не використовується. Няні зазвичай працюють з дітьми від самого маленького до 9-10 років.

Обов'язки можуть бути самими різними - від прогулянок та ігор, до приготування їжі дитині або навіть миття підлоги в квартирі / будинку.

«Зі свого досвіду можу сказати, що спектр послуг няні залежить від домовленостей з роботодавцем, - розповідає Карина Койнаш. - Також обов'язки можуть безпосередньо визначатися віком і потребами конкретної дитини. Наприклад, для однорічного малюка в першу чергу необхідно забезпечити безпеку і гігієну, для дитини 3 років - дозвілля і розваги. Найчастіше в мої обов'язки входить організація дозвілля (включаючи ігри, розвиваючі заняття, базове навчання), прогулянки, відвідування дитячих клубів, допомога з елементарними гігієнічними процедурами. У рідкісних випадках ми також домовляємося з батьками про харчування, але тут найчастіше мова йде про розігрівання їжі або приготуванні простих страв для дитини.

Як вирішуються питання довіри/недовіри до няні?

Зрозуміло, що батьки часто не зупиняються на першому кандидатурі, а розглядають кілька претендентів на роль няні. Вони можуть домовитися про співбесіду, з'ясувати всі питання, що цікавлять.

«Мені здається, що найголовніше для роботодавців - зрозуміти, підходить їм ця людина чи ні», - каже Койнаш. -  І мова тут йде не про педагогічну або психологічну освіту, досвід або зовнішність, а про характер няні. Якщо людина підходить за характером, поглядам на виховання і турботу про дітей, то складнощів не виникає. Плюс ще до початку співпраці потрібно зрозуміти, навіщо батьки хочуть няню - щоб вона все робила за їхню дитину або допомагала синові або дочці стати більш самостійними. Для самих маленьких дітей підійде перший варіант, а ось для дошкільнят і школярів це, скоріше, другий. Наприклад, няня не повинна розігрівати їжу для 9-річної дівчинки, вона може тільки контролювати, як вона це робить сама».

В рамках співбесіди роботодавці також можуть попросити оригінал паспорта. Додатково часто вимагають медичну книжку або довідку, яка підтверджує відсутність інфекційних захворювань. Зазвичай питання зі здоров'ям допомагають вирішити агентства, в штаті яких є лікарі або у них є договори з приватними медичними центрами, де проводяться медичні огляди. У рідкісних випадках батьки хочуть бачити довідку про несудимість. Подати заявку на нього можна через "Дію" безкоштовно, Тобто проблем тут теж виникнути не повинно. Досить поширеною практикою при прийомі на роботу нової няні є пробний годину або пробний день. Як правило, батьки спочатку знайомлять свою дитину з новою людиною, дають йому деякий час на взаємодію, потім залишають їх одних на півгодини-годину. 

Після повернення випробувальний день закінчується, мама і тато можуть поспілкуватися з дитиною, з'ясувати, сподобалася їм няня чи ні. Якщо все добре, то всі деталі постійної співпраці вже узгоджуються.

«Непросто впустити незнайому людину в свій будинок і сім'ю, залишити його з найдорожчим і найголовнішим - своєю дитиною», - каже Карина Койнаш. - Тому довірчі відносини можуть з'явитися не відразу, а іноді і зовсім не виникати. В останньому випадку або конкретна людина, або різні няні взагалі надовго в сім'ї не затримуються, а часто змінюються. Можливо, це плюс для батьків - дитина не звикає і не прив'язується, розуміє, що така няня навряд чи протримається довго, не турбується про розставання. Деякі батьки намагаються якимось чином перевірити домашній персонал, і так вирішують питання довіри для себе. Це типова історія для домогосподарок, кухарів, нянь. 

Напевно, самий заїжджений варіант - залишити гаманець з грошима або якимись прикрасами на видному місці, А потім стежте за розвитком подій. Досвідчений домашній персонал не особливо любить такі перевірки, але Карина Койнаш спокійно ставиться до цього - пару раз таке з нею траплялося, і вперше вона навіть не подумала, що це чек, а вирішила, що це випадковість - її чоловік просто забув гаманець.

«Зараз я працюю в сім'ї, де у вітальні, дитячій і кухні є камери відеоспостереження, - каже Карина Койнаш. - Як мені сказали, вони були встановлені з міркувань безпеки під час ремонту, а не спеціально для контролю домашнього персоналу. Мені також відразу розповіли про наявність камер, попередили, що можуть в якийсь момент побачити, що ми робимо з дитиною. Я думаю, що це нормально. Звичайно, є певна настороженість, умовно кажучи, доводиться думати, чи можна відволіктися на телефонний дзвінок, раптом зараз за мною стежать. Але це краще, ніж, наприклад, стеження прихованими камерами, про що мені б взагалі не сказали.

Скільки заробляє няня в Україні?

Заробіток нянь може коливатися в залежності від завантаженості, адже в більшості випадків вартість послуг розраховується по годинах, а їх кількість в місяць може сильно відрізнятися. При постійній завантаженості середня зарплата нянь, за даними Work.ua, у 2023 році становить 12500 грн. Але, наприклад, в Києві та області зарплати вище приблизно на 3000 грн, тобто наближаються до 15500 грн.

«Коли я почала працювати нянею і розглядала це як підробіток, то отримувала 70 грн за годину, – розповідає Каріна Койнаш. -  Я працював тоді в середньому по 3 години на день, 5 разів на тиждень, в цілому вийшло близько 4500 грн. У 2018 році няні та вихователі дитячих садків отримували менше, при цьому працювали 7-8 годин на день і повинні були спостерігати за 15-25 дітьми, а не однією. Зараз працюю в сім'ї з двома дітьми, хлопчику 6 років, а дівчинці 3. Тут мені платять 200 грн за годину. В середньому за місяць, якщо сім'я не їде до бабусь або на відпочинок, виходить близько 25 000 грн, але це фактично навантаження на цілий день. 

Який найдивніший, найсміливіший міф, який ви чули про няньок?

"Існує багато різних спекуляцій щодо моєї професії", - музує Койнаш. - Напевно, найстрашнішим міфом є аргумент про те, що няні, які працюють з новонародженими і дітьми до 2-3 років, можуть додавати в питущий снодійне або алкоголь, щоб діти частіше спали і більшу частину робочого часу вели себе спокійно. Не знаю, як можна придумати таке. Можливо, колись з кимось був такий випадок, але зробив би це нормальна людина. Навіть на рівні рефлексії такі дії виглядають дикими, не кажучи вже про реалізацію.

Які відносини складаються між нянями і татами? Чи актуальна проблема харасменту?

Вважається, що красивим дівчатам в професії складніше, адже чоловіки можуть витріщатися на них, а у дружин може виникнути почуття ревнощів (не тільки по відношенню до дитини, але і по відношенню до чоловіка). Випадки неадекватної поведінки взагалі можливі, але ступінь проблеми перебільшена.

«На щастя, такої неадекватної поведінки в моїй практиці не було, - каже Карина Койнаш. - Мені здається, що дружини, які мають такі побоювання, спочатку розглядають жінок старшого віку на посаду нянь. Зі свого боку я завжди поводжуся професійно, націлена на виконання зобов'язань, роблю все, щоб не було навіть натяку на провокацію з мого боку - в одязі, в макіяжі, в поведінці. Плюс до всього, я зазвичай працюю в сім'ях, де чоловіки дуже зайняті люди і бачу їх іноді тільки на першій співбесіді, а потім, можливо, раз на місяць при оплаті.

Чи є історії від колег про сексуальні домагання з боку чоловіків? Ні. Хіба це трохи дивна історія з домислами на цю тему. Агентство розповіло мені випадок, як няню попросили вдень укладати дитину спати в спальні дорослого. І в якийсь момент, в цей же час, мій чоловік почав приходити туди і теж ліг спати. Дівчина навіть проконсультувалася в агентстві, Що робити, їй якось ніяково через це. Її попросили розповісти про незручності чоловікові, після чого ситуація була вирішена. Мабуть, тато теж любить денний сон, ось і все.

Чи були випадки травмування дитини під час роботи? 

«Так, колись в моїй практиці була така неприємна ситуація, - каже Карина Койнаш. «Ми гуляли з 4-річним хлопчиком, він спіткнувся і впав, вдарився головою об пісочницю, трохи вище чола з'явилася велика шишка. Я його спочатку заспокоїла, після чого зателефонувала мамі, сказала, що крові немає, але дитина вдарилася головою, можливо, потрібно викликати швидку допомогу або відвезти таксі в поліклініку до хірурга. Разом ми вирішили, що зараз краще подивитися. Все обійшлося, малюка не нудило, з апетитом все було нормально, тобто струсу мозку не було. Через пару днів разом з мамою і хлопчиком ми пішли до педіатра, просто синяк, все нормально. Але мені було дуже некомфортно в ті часи, але потім я заспокоїлася, тому що таке трапляється практично з кожною дитиною, цей випадок більше випадковість, ніж моя помилка.

Що важливо для няні у взаємодії з роботодавцем, тобто батьками?

«Мені здається, що потрібно розуміти свою роль, намагатися швидше вписатися в сім'ю, в свій спосіб життя», - каже Карина Койнаш. - У цьому сенсі молодим дівчатам і студентам, напевно, легше, ніж няням старшого віку. Останні можуть свідомо чи ні нав'язувати свої підходи до виховання і догляду, типу «я зробив по-іншому, краще зробити те ж саме», «навіщо годувати пластиковою ложкою, краще взяти залізну». 

Навіть зараз, хоча у мене є кілька років досвіду догляду за дітьми, я працюю по-іншому. Всі правила гри встановлює батько (мама або тато), якщо вони не знають що робити, тоді я можу розповісти, як це робили інші. І в більшості випадків я потрапляю в сім'ю, нічого не критикую, а приймаю свій усталений спосіб життя.

Ще один момент, який допомагає комфортній взаємодії, - обговорення очікувань і обов'язків на самому початку співпраці. Буває так, що спочатку няню просять просто доглянути за дитиною, потім, коли бачать, що вона відмінно справляється зі своїм завданням і, як ніби, навіть часто сидять склавши руки, починають додавати нові функції. Відмовитися від них складно і часто незручно. Але якщо батьки хочуть, Щоб няня, наприклад, готувала їжу і мила підлогу під час денного сну малюка, то про це слід говорити спочатку. А якщо ці функції додаються, то за ідеєю за доплату або, наприклад, за додаткові бонуси - якщо готувати їжу, її теж можна їсти.

Які ризики бути нянею?

На думку Карини Койнаш, можна виділити наступні ризики: відсутність фінансових гарантій по виплатах.

  • Якщо договір не підписується, а така практика трапляється навіть з агентствами, то оплата праці залежить від сумлінності роботодавця. - У мене нічого подібного не було, але я чула з розповідей, що дівчині якось не заплатили все обіцяне, а нібито оштрафували за запізнення на 5 хвилин ». До речі, в договорі повинні бути прописані різні штрафи і премії;
  • Ненормований робочий день. Іноді просять затриматися допізна або взагалі залишитися на ніч, так як батьки вирішили переночувати у друзів. В іншій ситуації може виявитися, що сім'я самовільно йде у відпустку, а няня 2-3 тижні залишається безробітною: роботодавець каже «як тільки повернемося, відразу зателефонуємо»;
  • Надмірна прихильність дітей до няні.

Це досить поширена ситуація, коли людина не працює в сім'ї по 2-3 години, а практично живе в будинку, а батьки дуже зайняті і майже не проводять час з дитиною. В результаті через деякий час дитина може почати називати няню «мамою». Зрозуміло, що фахівець все виправив, все пояснив і т.д., але якщо це чують батьки, Тоді можуть виникнути проблеми. Крім того, няня також може сильно прив'язатися до дитини емоційно, тому припинення роботи іноді буває болючим.

Як батькам знайти хорошу няню?

При пошуку няні дуже важливо чітко сформулювати свої вимоги», – каже Карина Койнаш. - Чим точніше ви їх сформулюєте, тим швидше знайдете ідеального кандидата. Якщо ви спочатку очікуєте, що няня буде прибирати і підмітати підлогу, поясніть це, сказавши: «Ми хотіли б, щоб ви це зробили». Якщо ви співпрацюєте з агентством, важливо також чітко і конкретно описати тип няні, що ви шукаєте. Чим точніше ваше уявлення про нього, тим краще. Загалом, пошук ідеальної няні - це спільний процес, який вимагає відкритого спілкування та взаємоповаги. Саме такий підхід допоможе вам знайти домашній персонал, який не тільки подбає про ті чи інші побутові питання, але і забезпечить дитинство дитині, а також в цілому принесе радість і легкість в ваш будинок.

Чому вам подобається професія няні?

Моє головне завдання як приватної няні – створити безпечний та комфортний простір, який сприяє розвитку дітей», – переконана Каріна Койнаш. «Це включає створення атмосфери поваги, уважності, турботи та розуміння. Зрозуміло, що в цій професії я тому, що мені подобається бути і проводити час з дітьми, я сама хочу велику сім'ю, яку буду мати в майбутньому, А поки я допомагаю в реалізації цілей і завдань інших сімей, в яких працюю.

Тэги:

Комментарии

Выбор редакции
Как питаться бюджетно и правильно: советы
Как питаться бюджетно и правильно: советы
Как питаться бюджетно и правильно: советы
Как питаться бюджетно и правильно: советы
fraza.com
Все новости
Главное
Популярное
Лавров назвал Путина ишаком
Лавров назвал Путина ишаком
Лавров назвал Путина ишаком
Лавров назвал Путина ишаком
На Хьюстон обрушился смертоносный ураган – появилось видео последствий
На Хьюстон обрушился смертоносный ураган – появилось видео последствий
В Новороссийске раздались взрывы. Повреждены две нефтебазы и два терминала
В Новороссийске раздались взрывы. Повреждены две нефтебазы и два терминала
В России эпично вспыхнуло круизное судно – видео пожара
В России эпично вспыхнуло круизное судно – видео пожара
В России сошел с рельсов поезд. Загорелись цистерны с горючим
В России сошел с рельсов поезд. Загорелись цистерны с горючим
Из Тисы достали тело очередного уклониста в гидрокостюме
Из Тисы достали тело очередного уклониста в гидрокостюме
На оккупированной территории Донбасса подорвали автомобиль российского депутата
На оккупированной территории Донбасса подорвали автомобиль российского депутата
Мир юрского периода: Теория хаоса (2024): трейлер и дата выхода нового мультфильма
Мир юрского периода: Теория хаоса (2024): трейлер и дата выхода нового мультфильма
Эрик (2024): трейлер и дата выхода сериала про синего монстра
Эрик (2024): трейлер и дата выхода сериала про синего монстра
Гадкий Я 4 (2024): трейлер и дата выхода продолжения популярного мультфильма
Гадкий Я 4 (2024): трейлер и дата выхода продолжения популярного мультфильма
fraza.com

Опрос

Чего вы ждете от 2024 года?