Справа «золотого батону» живе

Більше півроку минуло з того часу, як екс-президент Віктор Янукович зі своїм оточенням втікли з України та перебувають в розшуку. Але їх справа продовжує процвітати на користь сепаратистів. Більше того, найближче оточення “сім’ї” до цих пір займає високі посади, впливаючи на інформаційну політику держави. Цього разу в центрі скандалу опинився народний депутат Микола Княжицький та його друг Володимир Сівкович, екс-заступник секретаря РНБО, більш відомий як фігурант кривавого розгону Майдану у листопаді 2013 року.

Замість українських каналів – російські «НТВ», «Росія24» та «ОРТ». Замість українських новин – чорний квадрат на телеекрані. Таку картинку щодня бачать мешканці Донецької та Луганської областей. Телевежі у цих регіонах ще в травні були захоплені терористами.

Але справжнім шоком для суспільства стала новина про те, що Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (РРТ) навіть в липні продовжував фінансувати з держбюджету електроживлення цих телевеж.

Більш детальне розслідування діяльності РРТ викликало низку запитань, відповідь на які мають дати правоохоронні органи.

Захоплення національних телевеж

Поки українська армія веде запеклі бої з терористами за звільнення наших територій, не менш запеклий бій відбувається за можливість впливати на український інформаційний простір. В першу чергу протистояння стосується Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, який контролює 560 вітчизняних телевеж.

Відразу після того, як в Донецьку та Луганську телевежі були захоплені, держава, яка піклується про інформаційну безпеку, мала би перестати їх фінансувати. Утім, як свідчать виписки із рахунку Концерну РРТ, весь травень та червень установа платить за спожиту електроенергію проросійським терористам. Перестали оплачувати роботу пропагандистських каналів тільки на початку липня і тільки через інформаційну хвилю, яку підняли рядові працівники РРТ. Люди писали звернення у всі можливі інстанції з вимогою вплинути на ситуацію.

Керівник Концерну РРТ Олександр Півнюк переконує, що ніяких проплат за використану електроенергію на телевежах Луганської та Донецької областей не було, а всю інформацію про фінансування ним терористів називає наклепом.

Фінансова документація свідчить про протилежне.

Усі ці факти змушують працівників РРТ бити на сполох. Створена координаційна рада працивників РРТ звернулася до Уряду, Адміністрації Президента, народних депутатів, у міліцію та СБУ. Вимога працівників досить чітка: відсторонити від виконання обов’язків керівництво Концерту РРТ в особі Олександра Півнюка та його заступника Володимира Іщука та провести незалежне розслідування. Працівники переконані, що саме ці люди за підтримки керівника Адміністрації Держспецзв’язку полковника Звєрєва зраджують національним інтересам України, підриваючи її інформаційну безпеку.

Наразі вони звертаються до власників обленерго з проханням припинити забезпечення електроенергією терористів.

«Незручні» працівники та як їх позбутись

Представники Координаційної ради Концерну вже відчули на собі, що таке тиск із боку керівництва. Начальник відділу внутрішнього аудиту РРТ Юрій Босий розповідає, що з незрозумілих причин отримав догану – нібито за грубе порушення у веденні бухгалтерського та податкового обліку. Чоловік вже подав відповідний позов до суду. Він розповідає, що так само догани отримали іще кілька працівників РРТ, які набрались сміливості виступити проти нового керівництва.

«Ми дізнались, що ідуть проплати на захоплені терористами об’єкти, відповідно російські канали там транслюються за наш рахунок. Керівництво пояснювало, що не може лишити без електроенергії цілу станцію та забрати роботу в людей. Це дивна і незрозуміла логіка. Ми відкрито заявили про це», - розповідає Юрій Босий.

За його словами, вимикати тільки російські канали на захоплених телевежах – нереально. - Коли все контролюється терористами зі зброєю ти технічно не вимкнеш на станції тільки російську пропаганду. Тому єдиний вихід, який міг би вберегти Україну від інформаційного удару, був у припиненні постачання електроенергії на вежі, - зазначив він. Але керівництво Концерну продовжувало платити за роботу російських каналів.

Держава могла би втратити набагато більше, аніж гроші. Зокрема мова іде про здачу шифрів урядового зв’язку, в чому підозрюють те ж керівництво Держспецзв’язку. Про це у соцмережі написав координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук відразу, як тільки були захоплені вежі. Керівництво Держспецзв’язку вже кілька разів спростовувало інформацію. Утім, розслідування щодо здачі шифрів урядового зв’язку досі не закрите.
https://www.facebook.com/dmitry.tymchuk?fref=ts

Як повідомив юрисконсул Концерну РРТ Михайло Славянін, щодо керівництва Концерну РРТ наразі відкрита кримінальна справа за фактом державної зради. Документи іще однієї справи – щодо диверсії – віддані на пожежно-технічну експертизу.

Після галасу на підприємстві навколо питання державної зради, кількох працівників звільнили, кілька - отримали догани. Юрій Босий каже, що людей викликали до керівника та просили написати заяви на звільнення за власним бажанням.

Відповідно до наказу усім працівника Концерну заборонили давати коментарі чи спілкуватись із ЗМІ без погодження із керівництвом.

Олександр Півнюк натомість стверджує, що такого наказу на підприємстві існує. Утім не бачить у ньому нічого поганого – мовляв, кожен працівник може говорити те, що вважає за потрібне, але не виступати від імені Концерну РРТ.

Півнюк також переконаний, що усі представники Координаційної ради Концерну РРТ, які сьогодні на прес-конференціях заявляють про державну зраду, випадкові люди. Працюють в Концерні лише рік, і за цей час встигли «натворити» на держпідприємстві із старим керівництвом. Щоб втриматись – піднімають бунт.

Концерн РРТ: банкрутство та земля 15-го кілометру

Паралельно із війною за інформаційний простір РРТ розпочало війну за землю. Кілька гектарів землі та об’єкти нерухомості в Святошинському напрямку, всього в 15 кілометрах від Києва.

Об’єкт перебував на балансі Центру технічної експлуатації, а після реорганізації перейшов на баланс Київської філії Концерну РРТ. Право власності Концерну на цю ділянку підтверджується ще рішенням 1969 року.

З перших днів, як директор Півнюк призначив на посаду заступника Володимира Іщука, на цей об’єкт здійснили напад, повідомив юрисконсул Концерну Михайло Словянін.

Він згадує, як на 15 кілометр приїхала група невідомих людей, і почала вирубувати дерева та проводити розмітку території. Коли на місце події приїхали представники РРТ, то невідомі повідомили, що усі питання із керівництвом РРТ погоджені.

За словами юрисконсльта, на місце події була викликана міліція, а після цього Півнюк та Іщук пояснювали працівникам РРТ, що такого об’єкту в Святошинському напрямку взагалі не існує на балансі підприємства. Ще через день Михайлу Славяніну скасували усі довіреності, аби він не міг звернутись до правоохоронців від імені Концерну.

«Я сказав тоді Півнюку, що це поза законом. Обіцяв розповісти про це на раді директорів. Після цього вони намагались зламати двері у відділ охорони державного майна, щоб забрати документи. Але не вийшло», - згадує Славянін.

Півнюк в свою чергу пояснює, що двері начальника відділу охорони державного майна Володимира Стащука ламали через те, що переживали за працівника.

«Двері ніхто не ламав, людина вийшла на роботу з лікарняного, я запросив його до себе в кабінет, щоб поспілкуватись. Він не зайшов у кабінет. Визначили, що він у себе в кабінеті. Постукали – він не відповідає. Іще раз постукали – не відповідає. Ми були дуже стурбовані. Людина вийшла з лікарняного і сидить за зачиненими дверима», - пояснює Півнюк ситуацію із ламанням дверей.

 

Можливо така впевненість в діях керівництва РРТ пояснюється певним досвідом в освоєнні державних активів.

Адже в 2009 році Півнюк та Іщук опинилися в центрі скандалу з тендерною закупівлею телевізійного обладнання. Придбання обладнання для РРТ відбулося без відкритих торгів і лише в одного учасника. В повідомленні про злочин була зазначена сума нанесених державі збитків розміром у майже 6 мільйонів гривень.

І це при тому, що стосовно Володимира Іщука вже відкрите кримінальне провадження. У ході розслідування встановлено, що Іщук, перебуваючи и статусі посадової особі – генерального директора Концерну РРТ, шляхом шахрайства та зловживання службовим становищем ініціював постанову щодо купівлі для своєї родини квартири за гроші РРТ, повідомили в УМВС.

«Зеонбуд»: перша спроба вкрасти інформаційний простір

Окрім купівлі квартири для родини, під час керівництва Концерном Володимира Іщука, було реалізовано більш масштабну авантюру. Це історія із виходом на ринок оператора цифрового телебачення «Зеонбуд». Як зараз відомо, ця компанія була близька до родин Януковича, Ахметова та Хорошковського. Компанія не мала ані технічного оснащення, ані спеціалістів – паратизувала на державному Концерні РРТ. Утім, мала отримати повний контроль над телебаченням в Україні.

В Концерні в цей час за напрямок розвитку цифрового телебачення (відповідно – за роботу із «Зеонбудом») відповідав Олександр Півнюк.

Як бачимо, навіть після падіння режиму Януковича, інформаційний простір лишається у небезпеці – Концерном тепер керує Півнюк, а Іщук – його заступник. Схема із монополізацію оператора цифрового мовлення цілком успішно може бути прокручена по другому колу.

Тісний зв'язок

Працівники розповідають, що відразу після призначення директором Концерну Півнюка, на підприємстві почала працювати юридична компанія «Юримекс».

Юристи цієї компанії безперешкодно отримують доступ до усіх документів державного підприємства РРТ. Підприємства, яке повинно оберігати інформаційну безпеку країни та державну таємницю.

Як розповідає юрисконсул РРТ Михайло Славянін, до приходу Півнюка на Концерн дебиторська заборгованість складала біля 30 мільйонів, а зараз – перевалила за 100 мільйонів. Усе це може свідчити про одне - підприємство готують до банкрутства.

Цікаво, що компанія «Юримекс» вела справи телеканалу ТВі під час його рейдерського захоплення, як стверджували самі працівники.

Найцікавіше в історії те, що махінації із фінансуванням терористів, репресіями на підприємстві, спробою захоплення землі неподалік Києва, намаганням зробити РРТ банкрутом чи віддати усі телевежі у приватні руки здійснюється за мовчазної згоди сьогодні вже провладних депутатів.
Можливо тому що, питання зводиться до персони одного з них?

Демократичні вуха

"Юрімекс на канал був запрошений Миколою Княжицьким. Всі суди, які вів ТВі за незаконно відібрані частоти, Юрімексом програвалися. Ця компанія вирішувала певні справи для компаній Сівковича та пов’язаних з ним, чи компаній його сина", - говорить у коментарі Mediasapiens колишній генеральний директор ТВі Наталія Катеринчук.

До того ж, Олександр Півнюк і сам працював на каналі ТВі – був заступником гендиректора Княжицього. Про зв'язок Княжицього, Півнюка, та керівника Адміністрації Держспецзв’язку Звєрєва свідчить їхня спільна робота на каналі СТб. До того ж, зв'язок із цією «командою» має і Сівкович. Сівкович за даними ЗМІ є кумом та близьким другом Звєрєва. В кінці 2013 Сівкович не лише розганяв Майдан, а й займався кадровим призначенням родичів. Зокрема авторитетно пояснював керівнику Держспецв’язку, чому буде корисним призаначити Звєрєва деректором одного з департаментів цієї структури. І лише завдяки зняттю с посади Сівковича та подальших звинувачень в діях проти власного народу, кадрове призначення тоді не відбулося.

Нардеп Микола Княжицький не захотів коментувати свою причетність до роботи Концерну РРТ та свій зв'язок із Півнюком, Звєрєвим та Сівковичем.

Здавалося б, час “золотого батона” минув і таке поняття, як зрада державних інтересів, зникло разом з Януковчием. Але судячи з дій його товаришів, що залишился в країні, їх підходи не змінилися і після втечі екс-гаранта.

Сьогодні РРТ – це одне із найбільш важливих державних підприємств. Це 80 потужних радіо-телевізійних передавальних станцій, понад 1380 телевізійних передавачів, 365 радіомовних передавачів, 2 потужних радіоцентри, 2 центри супутникового зв'язку.

«Нові-старі» керівники намагаються віддати увесь державний інформаційний простір у руки монополістам. Вони платять терористам, не зважаючи на рішення суду, захоплюють землю, збільшують дебиторську заборгованість, пускають на підприємство сумнівні компанії і надають доступ до державних документів, забороняють працівникам коментувати те, що відбувається на підприємстві.

Натомість працівники пишуть звернення до народних депутатів, до уряду та Адміністрації Президента. Вимога одна. Відсторонити від керівництва РРТ людей, які вже сьогодні працюють на інтереси Росії. Адже війна на інформаційному полі є настільки ж важливою як та, що точиться зараз між українською армією та терористами.

Працівники не відступають: мітинги працівників РРТ під Кабміном з гаслом "Геть агентів Кремля – Сівковича, Півнюка та Звєрєва!", привертають увагу ЗМІ до необхідністі боротьби із інформаційним тероризмом.

А от якою буде реакція влади, покаже рішення Окружного адміністративного суду Києва, де 13 серпня розглядається позов профспілки РРТ з протестом проти ігнорування керівництвом Держспецзв’язку законодавства України та його спільної з очільниками РРТ роботи проти українського народу.

 
Тэги: золотой батон

Комментарии

Выбор редакции
Как питаться бюджетно и правильно: советы
Как питаться бюджетно и правильно: советы
Как питаться бюджетно и правильно: советы
Как питаться бюджетно и правильно: советы
fraza.com
Все новости
Главное
Популярное
Зеленский заявил, что Россия собирается сорвать Саммит мира
Зеленский заявил, что Россия собирается сорвать Саммит мира
Зеленский заявил, что Россия собирается сорвать Саммит мира
Зеленский заявил, что Россия собирается сорвать Саммит мира
В Смоленской области вспыхнула нефтебаза
В Смоленской области вспыхнула нефтебаза
На Киевщине произошел перелив воды через дамбу
На Киевщине произошел перелив воды через дамбу
Появилось видео, как в Малайзии столкнулись два военных вертолета
Появилось видео, как в Малайзии столкнулись два военных вертолета
Бойцы РДК назвали главную цель своих рейдов в Белгородскую область и дали интересное обещание
Бойцы РДК назвали главную цель своих рейдов в Белгородскую область и дали интересное обещание
Заленский приехал к военным в Донецкую область
Заленский приехал к военным в Донецкую область
В ГУР рассказали, как удалось сбить бомбардировщик Ту-22
В ГУР рассказали, как удалось сбить бомбардировщик Ту-22
В Стрые жестоко избили школьницу и сняли все на видео
В Стрые жестоко избили школьницу и сняли все на видео
Единорог Тельма (2024): трейлер и дата выхода нового мультика от Netflix
Единорог Тельма (2024): трейлер и дата выхода нового мультика от Netflix
Прощай, Земля (2024): трейлер и дата выхода нового сериала
Прощай, Земля (2024): трейлер и дата выхода нового сериала
fraza.com

Опрос

Чего вы ждете от 2024 года?