Етапи розвитку дитини до року

Перший рік життя малюка – це час надзвичайних досягнень і важливих етапів у його фізичному, емоційному та когнітивному розвитку. Кожен день приносить нові відкриття та досягнення, створюючи основу для подальшого росту та навчання. Розглянемо основні норми розвитку крихіток.

Досягнення протягом першого року життя дитини

У перші 30 днів новонароджена дитина беззахисна. Серед її реакцій можна виділити тільки плач. Коли все добре – вона спить. А вже від початку другого місяця відбувається значний прогрес від тижня до тижня:

У рік із тієї крохи виростає повноцінна особистість. Адже малюк їсть «дорослу» їжу, яку пережовує своїми зубками, ходить впевнено та пізнає світ у всіх його кольорах.  

Чи варто хвилюватися, якщо щось дитина не робить?

Важливо зрозуміти батькам, що наведений розвиток дитини по місяцях – це узагальнені дані. Кожна новонароджена дитина має свою нервову систему та рівень здібностей. Орієнтуватися на представлені дані треба, але панікувати щодо затримки не варто. Якщо вас щось турбує – краще із цим поділитися із педіатром, який знає анамнез вашого немовляти «від» і «до».

А якщо дитинка недоношена, не варто від неї чекати стрімкого прогресу – у цьому випадку це частина її фізіології. Як розвивати дитину в 1 місяць і надалі – теж дасть рекомендації лікар.

Така продуктивна праця за плечима щойно народженого немовля! Більше інформації щодо того, що повинен вміти малюк, шукайте у статтях нашого дитячого блогу – Happy Child.