Достижения Виталия Кличко или как можно потерять имидж чемпиона в глазах киевлян

З моменту народження кожна людина прагне бути кращою, досягати вершин, увійти в історію людства, аби на честь тебе назвали вулицю, університет або написали книгу. Напевно, і так в дитинстві про своє світле майбутнє думав Віталій Володимирович Кличко – український боксер, а нині – політик.

Однак, попри статус національної гордості, зірки спорту Віталій Кличко зумів собі заслужити статус не  дуже ефективного міського голови столиці, а тепер  громадяни його називають непрофесіоналом і корупціонером. Як пам’ятаємо, Віталій Кличко  зайняв пост Київського голови з 5 червня 2014 року і раніше іще зберігав за собою посаду очільника Київської міської державної адміністрації. Якщо ж розглядати початок кар’єри Віталія Кличко на посаді мера Києва, то бачимо, що це не зовсім був народний вибір, а скоріше за все, вибір конкретних фінансово – промислових  груп. Варто нагадати про той факт, що після подій Євромайдану, коли Україна залишилася без влади через втечу 4 Президента України, Віктора Януковича, постало питання про президентські вибори, а згодом вибори і до інших органів влади, в тому числі на місцевому рівні. У 2014 році у Відні відбулася таємна зустріч пана Кличка з Петром Порошенко за посередництва українських олігархів  Дмитра Фірташа і  Сергія Льовочкіна. У результаті переговорів у Відні Кличко відмовився брати участь у президентських виборах на користь Порошенко в обмін на “гарантії” стати мером Києва. Про це під присягою у європейському суді пізніше розповів сам Фірташ.  В свою чергу Кличко стверджує, що мером Києва його обрали кияни, але насправді – це зробили олігархи. Він повністю залежить від політичних груп впливу і представників великого бізнесу, зокрема, від столичних забудовників Вадима Столара і екс-очільника “Укрбуду”  Максима Микитася. Хоча б згадати, що у 2017 році ЗМІ зафіксували, як Віталій Кличко подорожує чартером разом з Максимом  Микитасем,  Вадимом Столаром і членом наглядової ради будівельної компанії «City Capital Group» Марією Казанцевою. Усі забудовники  мають скандальні об'єкти у Києві. Казанцева – котеджні містечка, бізнес-парки, торговельні комплекси. Микитась – ЖК “Сонячна рів'єра”. Столар – “Еліта Центр” і вся Лівобережка. Мер Києва стверджує, що майже не знайомий зі Столаром, але був присутній на його Дні народженні, де називав його другом. Свою політичну кар'єру Віталій Кличко почав з обману і так само ризикує її закінчити. 

Інший аргумент не на користь Кличко.  У 2015 році проти мера Києва Віталія Кличко анонсували відкриття кримінальних справ, у зв’язку з корупцією і розкраданням міського бюджету на 3 млрд гривень. У 2015 році Віталій Кличко заявив, що за 11 років чиновники “Київпастрансу”  обікрали Київ на 3 млрд гривень.  У період каденції Віталія Кличко корупція у “Київпастрансі” не зникла, змінилися тільки чиновники, які “сидять на потоках”.  За 2018 рік аудитори виявили у “Київпастрансі” фінансових порушень і збитків майже на 10 млн грн. У 2017 році підприємство звинуватили у розкраданні 30 млн грн на закупівлі запчастин. Потім була історія із закупівлею польських трамвайних вагонів «Pesa», що обійшлися столичному бюджету у 2 млрд грн за умови існування дешевших українських аналогів.  На підставі  цих порушень було відкрито 193 кримінальні провадження. За 140 справами  розслідування досі тривають, а 53 вже закрили. Кримінальної відповідальності всі причетні знову уникнули.  

Шулявський міст стане пам'ятником корупції за часів мера Віталія Кличко. Тендер на будівництво  Шулявського мосту виграла компанія ТОВ “Північно-український будівельний альянс” наближена до забудовника  Максима Микитася, який входить до близького оточення Віталія Кличко. Одразу після проведення тендеру компанія отримала 100% аванс у розмірі 598,5 млн грн. У пояснювальній записці КМДА було  вказано, що  100 % аванс підряднику потрібен для прискорення темпів ремонту мосту і проведення робіт в цілодобовому режимі. Це, ніби то, дозволить знизити  термін ремонту з раніше запланованих 17 місяців до 12. Але, за даними преси, гроші киян, підрядник просто поклав у банк і цими грошима поручився за кредит на придбання бізнес - центру на території державного заводу “Арсенал” за 550 млн грн. Станом на зараз ТОВ “Північно-український будівельний альянс” уже витратило 90% від виділеної суми, але надало акти про виконані роботи тільки на 46 млн грн. Куди поділись решта грошей, підрядник пояснити не може. Це означає, що для завершення будівництва із бюджета Києва, ймовірно, будуть виділятися додаткові кошти, щоб приховати корупційну аферу Кличка і Микитася.  Вартість шляхопроводу може вирости до 1,5 – 2 млрд гривень.  При цьому будівельники уже не вкладаються у терміни. У липні 2018 року Віталій Кличко заявив, що Шулявський міст побудують за рік. Уже  середина вересня  2019 року, а нового моста так і немає, все триває будівництво.

 А тепер, коли крісло мера під Віталієм Кличко  серйозно похитнулося, він почав шукати підтримку за кордоном, бо довіру киян давно втратив.  Віталій Кличко стверджує, що має підтримку киян, тоді чому шукає політичного заступництва у закордонних комісарів? Його зустріч з радником Президента США Дональда Трампа, Рудольфом Джуліані для багатьох українців стала доказом, що Віталій Кличко боявся втратити посаду голови КМДА, що власне і відбулося.  Хоча  Віталія Кличко поважають за кордоном, у першу чергу, як титулованого спортсмена. Це добре, що він може зателефонувати пані Меркель або раднику Трампа, і вони візьмуть слухавку. Але це –  не оцінка його роботи у якості мера Києва.  Оцінювати роботу Віталія Кличка повинні жителі Києва і вони вже це зробили, бо жоден представник його команди  (від партії «УДАР») не отримав підтримку на  парламентських виборах – 2019 року  і не пройшов до Верховної Ради України.

 Цікавим є факт, який шокує міжнародну спільноту, коли з одного боку, ти заявляєш, що мер європейського міста, а з іншого боку, відмовляєшся проходити детектор брехні, аби виявити твою причетність щодо незаконного відчуження будівлі у центрі Києва, що знаходиться на вул. Богдана Хмельницького. Поруч елітний готель “11 mirrors”, що належить брату мера Києва – Володимиру. За документами, будівля 6 років тому була передана в оренду для створення громадської бібліотеки компанії “Альтернатива” – вона наближена до депутатів столичної “Солідарності”. Але насправді зараз там знаходиться кухня готелю “11 дзеркал”.   Суд наклав арешт на об'єкт, але всупереч забороні через непрозорий аукціон столична адміністрація передала будинок у власність фірмі Володимира Кличка ТОВ «ВІТ-ПЛЮС». Гроші за будинок у центрі Києва  – 37,13 млн грн – до столичного бюджету компанія досі не перевела. Дороговартісна нерухомість дісталась сім'ї Кличка безкоштовно.  Це не єдиний факт використання службового становища мером Києва.  До того ж Віталій Кличко володіє заміським будинком у Вишгородському районі, що, всупереч нормам, побудований у прибережній зоні Київського моря. 

Незважаючи на шалену кількість правопорушень, обману киян Віталій Кличко  не перестає вести публічні дискусії, стосовно децентралізації та самоуправління громад, при цьому саботує вибори до райрад. Команда мера Києва методично перешкоджає проведенню виборів до райрад Києва. Заступники Віталія Кличка і депутати із столичної фракції “Солідарність” декілька разів зривали голосування з цього приводу. Це пов'язано з тим, що після формування райрад, Київрада буде розглядати тільки найважливіші для міста питання. Рішення про передачу в оренду комунальної землі, оренду і продаж комунальних приміщень будуть узгоджуватись на рівні району. Відсутність райрад – реальна загроза для самоуправління у Києві, а не розділення посад мера і голови КМДА, як стверджує Віталій Кличко.

А тепер пропоную читачеві розглянути ключових гравців з команди Віталія Кличка, які підконтрольні його найближчому приятелю, забудовнику Максиму Микитасю:

Андрій Странніков -  голова фракції «Солідарність», буде присутній на засіданні голів фракцій 17 вересня, де Віталій Кличко з власної ініціативи буде обговорювати тему місцевих виборів. В цілому фігура Страннікова - яскраве свідчення того, що  Кличко ніколи особливо не турбувався з приводу власного іміджу. Скандальний забудовник Странніков був співзасновником декількох компаній: будівельних фірм «Кроун» і «Українська будівельна компанія», ТОВ «Тельбін ІВА», а також ТОВ «Центр земельних відносин». Ще у 2007 році компанія «Кроун» почала незаконне будівництво будинку на Березняках. Місцеві жителі виступили проти. В результаті їх побили молодики, які, як пізніше виявилося, працювали у фірмі Страннікова. Однак, коли поліція приїхала в офіс даної компанії, виявилося, що там нікого немає. Ще одна компанія - «Тельбін ІВА» - у 2013 році потрапила в скандал, пов'язаний із забудовою парку на вул. Серафимовича на Березняках. Співзасновниками цієї компанії були Андрій Странніков та Валерій Іщенко - той самий екс-нардеп від БПП, який за президентства  Петра Порошенко, незважаючи на протести киян, побудував ТРЦ прямо над станцією метро «Героїв Дніпра».  До речі, цікаво, що коли Кличко публічно воював проти мера Леоніда Черновецького, Странніков був інкорпорований у владну вертикаль столиці, займаючи посаду заступника начальника Державної архітектурно-будівельної інспекції.  Яскрава ілюстрація того, чим тоді займався Странніков.  Якось в одному з районів Києва збудували церкву. Настав час вводити її в експлуатацію, і пішов батюшка до Страннікова. А той попросив «ручку позолотити». Спочатку мова йшла про 20 тисяч у.о., а потім ціна питання піднялася до 50 тисячах у.о. Батюшка виявився непростим - і на наступний день Страннікова зняли з посади.  Мораль цієї історії така: такі собі Страннікови повинні зрозуміти, що милосердя їм від нової влади не слід чекати, вони знаходяться у чорному списку і є нерукопожатними. Що стосується місцевих виборів у Києві, то Странніков один з тих осіб, хто зацікавлений потягнути час, аби довше залишитися при владі.

В’ячеслав Непоп -  директор «Житлоінвестбуд – УКБ» та  впливовий радник Віталія Кличка. Багато фінансово-будівельних афер проверталися саме через підприємство «Житлоінвестбуд», статутний капітал якого повноцінно належав Київраді. Але за фактом «Житлоінвестбуд» нічого не будує і навіть не проектує, а просто є фірмою-посередником, яка допомагає організовувати будівництво різних об'єктів. За 14 років роботи фірмою в експлуатацію було введено 2,3 мільйона кв.м. житла, через неї були побудовані 180 житлових будинків, 4 школи, 8 дитячих садків, трамвайне депо, паркінги, офісні та розважальні центри.  До того ж політична хватка В'ячеслава Непопа дозволила йому одночасно всидіти на кількох стільцях. Так, з 2002 по 2006 він був депутатом Київради від партії «Єдність». У цей  час він був  одним з помічників народного депутата Володимира Мойсіка, який представляв партію «Наша Україна». У 2006 році знову йде на виборчу компанію, де підтримує ідеї мера Леоніда Черновецького. Уже в 2008 році, стає активним помічником Юрія Сербіна, який представляв «Блок Юлії Тимошенко». А у 2010 році підтримує Максима Луцького, кума Дмитра Табачника. У 2014 році В'ячеслав Непоп бере участь у виборчій компанії і йде на вибори нібито як самовисуванець, але  на банерах і листівках  поруч зі своєю фотографією розмістив портрети Кличка і Порошенко, заявляючи про їхню підтримку, хоча це була вигадка, яка не завадила у 2015 році офіційно Непопу стати депутатом від Київської «Солідарності».  Крім того, у 2015 році Непоп отримав славу винищувача природи.  У  квітні 2015 року у Дарницькому районі столиці навколо озера, яке було притулком для качок і бобрів виріс паркан, потім там стали з'являтися самоскиди наповнені піском і бульдозери. На захист озера і його мешканців кинулися активісти, яким вдалося призупинити будівництво тільки через рік. Завдяки відкритим джерелам вдалося з'ясувати, що компанії «Житлоінвестбуд» декілька разів відмовляли в проекті по забудові качиного озера, так як воно знаходиться на балансі Водного фонду України. Але і тут знайомства В'ячеслава Непопа його виручили і йому вдалося добути довідку, згідно з якою ніякого озера на тому місці і немає. Будівництво на час відклалася, але через рік Непоп знову пригнав туди будівельну техніку. Знайшлися активісти, захисники природи, які вирішили зламати паркан, який роком раніше був встановлений руками Непопа. На, що фірма Непопа подала судовий позов за псування паркану. При цьому вирішивши скористатися не тільки послугами правоохоронних органів, а ще й тітушок, щоб залякати активістів. Між активістами та тітушками зав'язалася кривава дія,  і в цьому випадку поліція стала на бік забудовника і самих тітушок. Для розгляду в ситуації прибув мер Києва Віталій Кличко, який намагався зобразити об'єктивність в даному питанні. 

Микола Поворозник –  1 – й заступник міського голови Києва, Віталія Кличка. Він сидів в КМДА за часів Олександра Омельченка і при Леоніді Черновецькому, займав там керівні посади до Майдану при Олександрі Попові, і після Майдану при Володимирі Бондаренко, а потім був призначений заступником Віталія Кличка.  Поворозник довгий час ховався в тіні кабінетів КМДА, і лише в 2016-му році вперше став фігурантом невеликого скандалу, який він, втім, легко зам'яв. Тоді журналісти звернули увагу на деяку невідповідність його задекларованих доходів і витрат. Йшлося про годинник Hublot Big Bang 365.SX.1170.LR 38, в яких він з'явився на своєму новому фото, чия вартість, згідно з каталогів, становить від 6700 до 8400 доларів. Так, його прибуток на той момент склав 222 000  гривень платні  за рік (з яких він ще заплатив податки) і 57 тисяч гривень як відсотки від банківського депозиту. Поворозник, будучи чиновником, формально не займався бізнесом - оформляючи сімейні фірми на дружину.  Його дружина Валентина Поворозник є співзасновницею ТОВ "Електронний розрахунковий центр" (діяльність національної пошти, послуги зв'язку, фінансове посередництво). Ще одним дітищем подружжя Миколи Поворозника є ТОВ "Лєста-А" (торгівля чорними та кольоровими металами, поліграфія, оптова торгівля). Однак, сам Микола Поворозник  є співзасновником благодійного фонду «Ніхто крім нас», який засновувався як одне з об'єднань «афганців» та ветеранів інших локальних конфліктів. Потім в фонд почали приймати взагалі всіх, хто носив і носить погони, а в останні роки і ветеранів АТО.  Хоча Поворозник ні в якому конфлікті не брав участі, але в цьому об'єднанні його цікавлять гроші - адже він співзасновник створеного при ньому фонду, що займається благодійною допомогою та волонтерською діяльністю.  

Тож, керуючись вищезазначеними доказами про діяльність Віталія Кличка та його команди  хотілось би закликати киян бути обачливими, увімкнути активну громадянську позицію і не дати шансу далі нищити столицю незаконними забудовами та іншими неблагородними справами. Тільки киянам вирішувати, чи в Києві будуть чергові місцеві вибори у жовтні 2020 року чи дострокові, все залежить від того, на скільки часу вистачить народного терпіння.